Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αποφάσισε να μιλήσει ο Bob Dylan...


ναρωτιόμουν αν τελικά ο Κος Dylan θα κάνει κάποιο σχόλιο, μετά την διεθνή κατακραυγή για την περίφημη συναυλία στην Κίνα όπου επέτρεψε στους αξιωματούχους της κυβέρνησης να λογοκρίνουν τη λίστα με τα τραγούδια που επρόκειτο να ερμηνεύσει.

Να θυμίσω πως ο Αμερικανός τραγουδοποιός άφησε έξω από το ρεπερτόριο της βραδιάς τραγούδια-σημαίες που μιλούσαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία, με τη διάθεση να μην απογοητεύσει την κυβέρνηση της Κίνας. Επίσης δεν είπε λέξη για τον καλλιτέχνη ακτιβιστή, Αϊ Ουέιουεϊ που λίγες ημέρες πριν την συναυλία είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Πεκίνο και η τύχη του αγνοείτε.

Έστω και με ένα μήνα καθυστέρηση, ύστερα φαντάζομαι από την πίεση της κοινής γνώμης, αποφάσισε να μιλήσει. Υποστήριξε μεταξύ άλλων πως λογοκρισία δεν υπήρξε από την Κινεζική κυβέρνηση αλλά δεν δικαιολόγησε για ποιο λόγο δεν είπε τραγούδια που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν, όπως τα "Blowin' in the Wind", "The Times They Are a-Changin'" κ.α. Αρνήθηκε μάλιστα το γεγονός ότι το 2010 οι Κινέζοι του είχαν αρνηθεί να πραγματοποιήσει συναυλία στο Πεκίνο, φοβούμενοι ότι θα εκφράσει απόψεις για την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ, κάτι που ο ίδιος είχε αποκαλύψει τότε με δηλώσεις του στον Τύπο.

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων που τον ακολουθούσαν για χρόνια έχουν εκφράσει όχι με τόσο κολακευτικά λόγια την στάση του στην Κίνα και δεν είναι λίγες οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, σε Ευρώπη και Αμερική, που τον πέρασαν γενεές δεκατέσσερις.

Είναι σίγουρο πως ο Κος Dylan δεν είναι πια ο ίδιος, εδώ και καιρό, αλλά δεν μπορεί να μας βγάλει όλους τρελούς με τις δηλώσεις του...



http://www.rocklibrary.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου